In niet alleen Nederland groeit het gebruik van fietsen, ook in Japan en daarmee ook het aantal gestolen fietsen per jaar. Wat is hier nou eigenlijk de oorzaak van en op wat voor een innovatieve manier kan het aantal gestolen fietsen per jaar naar beneden worden gebracht.

 

In een multidisciplinair team vanuit Amsterdam en een team vanuit Hakuhodo i-studio in Japan werd het onderzoek gestart en werden dagelijks / wekelijks de bevindingen besproken en vergeleken. Met als eind doel ‘more sustainable cities and communities’.

 

Onderzoek

Het onderzoek is vertaald in een <b> infographic </b> welke als handvat heeft gediend tijdens het ontwikkel proces van de oplossing. Tijdens het onderzoek hebben we gesproken met diverse doelgroep die te maken hebben met fietsen diefstal. Zoals, de eigenaar van een fiets, fietsendief zelf, bewaker van een fietsenstalling etc. Na diverse sprints en concept fases is de conclusie getrokken om niet voor een slot te kiezen of een speciale fietsenstalling. Daarmee wordt het probleem niet minder, aangezien dit niet op grote schaal gerealiseerd kan worden.

 

Met opkomende innovatie en oplossingen wordt niet alleen de fiets slimmer maar ook de dief. Daarom is genezen beter dan voorkomen. Tijdens een van de design retrospectives werd het idee ontwikkeld voor een educatieve box waarmee men in verschillende thema’s en moeilijkheden zelf zijn fiets technologisch kan ‘pimpen’. Deze box is naar idee te koop bij elke fietsenwinkel en gesponsorde punten en zal het idee hebben van een frisdrank automaat. Zo kan je ook in geval van nood onderdelen voor je geregistreerde fiets bestellen en het met een speciale code ophalen op locatie. Ook kan de box educatief worden ingezet om op jonge leeftijd interesse in technologie te stimuleren en awareness rond fietsen diefstal.

 

Prevent

Een sociaal probleem of toch slechte stad planning? Tijdens dit process heb ik als lead creative verschillende brainstorms georganiseerd – concepten bedacht – een expositie verzorgd en was ik van begin tot eind betrokken bij de visuele uitwerking van alle concepten.

Om meer te weten te komen over dit project en het proces hiervan kunt u het best contact opnemen.

 • Assigner

  Hakuhodo i-Studio Japan
  MediaLab Amsterdam

 • Role

  Visual Design
  Art-Direction
  UX Design
  Research

 • Programs

  Photoshop
  Adobe Illustrator
  Sketch
  SketchUp